Lunta oksilla

Talvella lehtipensaiden ja -puiden ulkoasu muuttuu paljon kun lehdet ovat pudonneet ja lumi peittää maan. Lumi tuo aivan uudenlaisen taustan kasveille verrattuna esim. vihreään nurmikkoon. Valkoinen lumipeite maassa korostaa vahvasti kasvien muotoja. 

Peikonpähkinä (Corylus avellana ’Contorta’) on upea ja näyttävä puuvartinen kasvi joka pääsee parhaiten oikeuksiinsa lehdettömänä, kun käkkäräiset oksat tulevat esiin lehtien pudottua. Kaikkein parhaiten peikonpähkinäpensaan huomaa vasta kun lumi on laskeutunut sen oksistolle jolloin sen erikoiset muodot todella osuvat silmiin. Kuvan peikonpähkinäpensas on kaisaniemen kasvitieteellisestä, olin kulkenut aiemmin pensaan ohi useammankin kerran, mutta huomasin sen vasta kun lumi oli satanut sen oksille kuten kuvassa.

Teräväkulmaiseksi leikatut pensasaidat ovat lehdettöminäkin näyttäviä ja tuovat hankien peittämään puutarhaan hieman järjestystä ja säännönmukaisuutta.

Kasvivalinnoilla voi vaikuttaa paljonkin tilan tunnelmaan. Kuvan lehdettömät ja karun näköiset oksanrangat luovat täydellisen  hautausmaatunnelman tälle hietaniemen hautausmaalle, mitä tuskin tarkoituksella on tavoiteltu.

Säännöllisesti muotoonleikattujen puiden ja pensaiden oksistosta muodostuu aikanaan tiivis ”risupallo”

Avainsanat:

Kategoriat: Puutarha ja talvi

Tilaa

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Talvinen puutarha | H.A.N Gardens - 04/02/2013

    […] Lumisina talvina puutarha luonnollisesti häviää lumen alle, mutta puut ja pensaat korostuvat valkoista lumitaustaa vasten. Kasveja valitessa kannattaa siis kiinittää myös huomiota niiden talviasuun. Eri sävyiset ja muotoiset rungot, kaarnat ja oksankulmat vaikuttavat puutarhan tunnelmaan. Katso myös aiempi postaukseni aiheesta viime talvelta täältä.  […]

Kommentoi tai kysy mielellään lisää! Kommentointi onnistuu täysin nimettömänä/rekisteröitymättä, kun jätät kommentointikentän kysymät: "sähköposti-/nimi- ja kotisivukentät" tyhjäksi.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: