Pullopuutarha

Päätin kokeilla pullopuutarhan toteuttamista tähän antiikkiliikkeestä löytämääni upeaan 30 litraiseen vanhaan lasipulloon. Idean pullopuutarhaan sain vanhasta ja hyvin kattavasta viherkasvikirjasta (Kodin kukat ja viherkasvit 1994 WSOY). Olen jo kerran aikaisemmin toteuttanutkin vastaavanlaisen pullopuutarhan reilusti pienempään lasipulloon, mutta kasvit taisivat kuolla pulloon yli-innokkaan kastelun vuoksi. Pullopuutarhaa ei tarvitse hoitaa juuri lainkaan, sillä lasipullossa viherkasveilla on mitä parhain kosteustasapaino ja sama kosteus kiertää pullossa jolloin kastelua ei tarvita melkein ollenkaan.   

Pullopuutarhan toteuttaminen on yllättävän helppoa jos vain kärsivällisyyttä löytyy. Pullon pohjalle kaadoin pari senttiä lecasoraa, sen päälle n. 10 cm multaa (pullon koosta riippuen). Pienet viherkasvien taimet istutin pullonkaulan kautta käyttäen apuna kahta bambukeppiä joiden varteen teippasin pienet kertakäyttölusikat. Viherkasvien on oltava istutusvaiheessa niin pieniä, että ne mahtuvat pullon kaulasta sisään vahingoittumatta liikaa. Pullopuutarhaan on hyvä valita hieman hidaskasvuisempia kasvilajeja, ettei pullo kasva umpeen liian nopeasti. Kasvien kasvua voi myöhemmin yrittää rajoittaa esim. leikkaamalla pitkiksi kasvavia ja ylimääräisiä oksia/lehtiä bambukeppiin teipatulla pienellä terävällä veitsellä. Lehtien poistossa kannattaa käyttää mielikuvitusta, esim. rautalangasta väännetty pitkä koukku voisi toimia hyvin. Omaan pullopuutarhaani istutin kolmea eri kasvilajia; vuoripalmu (Chamaedorea elegans), pennimuori (Peperomia rotundifola) ja muorinkukka (Peperomia sp.). Tähän aikaan vuodesta näin pieniä viherkasvien taimia saa jopa parilla eurolla esim. plantagenista. Omista viherkasveista voi myös ottaa pistokkaita.

Samat ohjeet  pullopuutarhan toteuttamiseen hieman tarkemmin selitettynä löytyy kirjasta Kodin kukat ja viherkasvit 1994 WSOY. Tällaisia vanhoja isoja lasipulloja löytyy joskus ainakin antiikki- ja sisustusliikkeistä. Lisäksi kaupoissa myydään paljon erimuotoisia lasiastioita ja maljakoita joita voi käyttää yhtä hyvin. Kasvien istuttaminen onkin paljon helpompaa sellaiseen lasiastiaan jossa on isompi suuaukko, kuin lasipullossa. Pullopuutarhaa ei saa sijoittaa liian valoisaan tai lämpimään paikkaan esim. aivan ikkunan viereen, sillä lämpötilan nopea nousu pullon sisällä koituisi kasvien kohtaloksi hetkessä. Jos pullossa pitää korkkia, se kannattaa avata ajoittain ilman vaihtumiseksi pullossa.

 Tämä lasipullo on vanha viinipullo jonka kyljessä on leima joka osoittaa ilmeisesti 30 l mittaa. Pullopuutarhassa on jotain samaa kiehtovaa tunnelmaa kuin lasipulloon rakennetuissa purjelaivan pienoismalleissa,  sellaisen nähdessään herää ajatus, että kuinka se on mahdollista?

Avainsanat: ,

Kategoriat: Viherkasvit

Tilaa

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

7 kommenttia : “Pullopuutarha”

 1. Mirja
  26/01/2012 klo 12.43 #

  Aivan loistava idea! Pitääpä laittaa pullo hankintalistalle.

 2. 27/01/2012 klo 1.58 #

  Alkoipa heti itsellä myös syyhyttää ku näki kuvia. Olen itse myös joskus nuorena poikana kokeillut tuollaista mut voisi nyt hieman ”kokeneempana” tehdä uudestaan. Siispä antiikkiliikkeitä ja kirppareita kiertämään ja pullon hakuun!!!

 3. 27/01/2012 klo 10.20 #

  Tää pullopuutarha onki ollu suosittu juttu, on tullu sähköpostiinkin niin paljon innostuneita kommentteja! Onnea pullon metsästykseen!

 4. Anna-Maija
  27/01/2012 klo 10.52 #

  ihanat kasvit! 🙂

 5. 09/08/2013 klo 19.06 #

  Moi, mulla on kans ollu tämmönen projekti pitkään suunnitteilla ja nyt on jo pullo salaojituksineen valmiina odottamassa istutusta, tästä sun kirjotuksesta sain vinkin tuohon kirjaan joka vielä onnekkaasti löytyi lähimmästä kirjastosta. Mitä kasveja suosittelet istutettavaksi ja miten menee nykyisin tuon ”kasviakvaarion” kanssa, onko vielä hengissä? 🙂

  • 11/08/2013 klo 10.48 #

   Hei, Minun pullopuutarhasta on kuollut kaikki muu paitsi vuoripalmu joka menestyy tosi hyvin. Muut kasvit taisi kuolla märkyyteen kun joku oli kastellut pullopuutarhaani pitkään poissaollessani (sitähän ei tarvitse kastella ollenkaan):S Myöhemmin istutin varmaan kolmeenkin kertaan uusia kasveja pulloon, mutta kaikki kuolivat todennäköisesti taimipoltteeseen, eli pullossa on kasvien taimille istutus- ja juurtumisvaiheessa nyt liian kosteat olot kun siellä viihtyy ja haihduttaa jo valmiiksi se vuoripalmu, jolloin taimivaiheessa olevien pienten kasvien juuret ”palavat/mädäntyvät” pulloon. Kodinonni voisi olla hyvä vaihtoehto pohjakasviksi, sekä myös joku miniorkidea, myös pennimuori ja muorinkukka viihtyi pitkään pullopuutarhassa. Mutta kannattaa siis istuttaa kaikki kasvit heti samalla kertaa pulloon.

Trackbacks/Pingbacks

 1. H.A.N Gardens nettikauppa avattu! | H.A.N Gardens - 08/03/2014

  […] vielä pullopuutarhan jonka toteutin pari vuotta sitten?  (lue postaus pullopuutarhasta täältä) Toteutin pullopuutarhan vanhaan isoon antiikkiseen lasipulloon. Samankaltaisia isoja lasipulloja […]

Kommentoi tai kysy mielellään lisää! Kommentointi onnistuu täysin nimettömänä/rekisteröitymättä, kun jätät kommentointikentän kysymät: "sähköposti-/nimi- ja kotisivukentät" tyhjäksi.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: