Viherrakentamista Dubaissa

Vierailin juuri Arabiemiraattien Dubaissa, jonka viherrakentamisesta kerron seuraavaksi. Viherrakentaminen, maisema-arkkitehtuuri ja arkkitehtuuri yleensäkin Dubaissa on hyvin korkeatasoista. Samankaltaisia massiivisia rakennelmia ei juuri muualta päin maailmaa löydy, Dubaissa kun melkein kaikki on maailman suurinta ja kalleinta. Kaikki vihreä Dubaissa on luonnollisesti ihmisen istuttamaa ja todella kovan hoidon ja jatkuvan kastelun ansiota; Dubaihan on alunperin aavikolle rakennettu kaupunki. Sitä, että kaupunki on rakennettu nykyiseen mittaansa kaikkine uskomattomine rakennelmineen vajaassa 50 vuodessa keskelle aavikkoa, on lähes mahdoton ymmärtää. Itseasiassa suurin ja näkyvin kasvu Dubain kaupungin osalta on tapahtunut vain reilun 30 viimeisen vuoden aikana. Dubai on todellinen taidonnäyte ihmisen kädentaidoista. Varsinaisesti mikään vihreää pursuavien keitaiden kaupunki Dubai ei ole, ainakaan vielä, mutta viherrakentamiseen on silti panostettu ja mielikuvitusta on kyllä käytetty näyttävien istutusten luomiseen. Dubai on myös todellinen taidonnäyte siitä, miten maan vaurautta on hyödynnetty kaikkien iloksi, rakentamalla upeasti toimiva kaupunkikokonaisuus josta ei puutu nähtävää, koettavaa ja viihtyisyyttä. 

Kaupungin siluettia, kuvassa ydinkeskustan rakennuksia.

Moottoriteiden istutusalueet on suunniteltu ja toteutettu myös näyttäviksi ja mielenkiintoisiksi.

Rakentaminen on todella korkeatasoista ja viihtyvyyteen ja näyttävyyteen on panostettu. Tunnelma tässä kuvassa on kuin entisaikojen Arabikaupungista, mutta taustalla seisova Burj al-arab, maailman ainut seitsemän tähden hotelli muistuttaa nykyisyydestä ja toimii upeana kontrastina tälle Souk Madinat Jumeirahin ”vanhalle” kaupungille. Souk Madinat Jumeirah ostosalue on rakennettu tunnelmaltaan vanhan arabialaisen markkina-alueen tuntuiseksi, aivan kuin aladdinin elokuvasta. Ympäristöä on elävöitetty isoilla vesialueilla ja kanavilla, sekä runsailla istutuksilla.

Kaikki Dubain julkiset istutukset nurmikoita ja palmuja myöten kastellaan käytetyllä talousvedellä joka puhdistetaan osittain ennen viheralueiden kastelua, näin mitään ei mene hukkaan. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

 

Burj Khalifan, maailman korkeimman rakennuksen juurella viheralueet ovat hyvin näyttäviä ja huoliteltuja. Kukkivana kasvina Dubaissa yleensä käytetään hyvin paljon petunioita, kuten oikeassa yläkuvassa. Lisäksi käytetään paljon muotoon leikattua puksipuuta ja muita nahkealehtisiä hyvin kuivuutta kestäviä lajeja, kuten esim. oliivi. Dubaissa talviaikaan, eli nyt, lämpötilat ovat 20 asteen molemmin puolin, mutta kesäaikaan lämpötila nousee helposti yli 50 asteen, jonka vuoksi kasvivalintoihin ja kastelujärjestelmiin panostetaan. Iso osa kukista ja muista matalakasvuisista lähinnä kausikasveista joudutaan uusimaan kolme kertaa vuodessa kuumuuden ja kuivuuden takia. Sadepäiviä Dubaissa ei ole kuin n. 6 vuodessa.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Burj Khalifan juurella muuriin rakennetut istutusaltaat kasveineen ovat tyyliltään lähes futuristisia. Burj Khalifan ympäristön maisemoinnista on vastannut SWA group:in maisema-arkkitehti John L. Wong.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Myöskään valaistusta ei ole unohdettu viherrakentamisen osalta. Kasveja, istutuksia ja suihkulähteitä sekä muita rakennelmia on valaistu upeasti. Tässä on toteutettu vastaavanlainen valaistustoteutus Dubai Mall:in (maailman suurin ostoskeskus) ympäristön palmuihin kuin mitä Helsingin Esplanadin puistossa, jota olen kuvannut aikaisemmassa postauksessani. Dubain massiivisesta rakentamisesta ja kokonaisuudesta saa paremman käsityksen kun tutustuu kaupunkiin Google Earthin avulla.

Avainsanat: , ,

Kategoriat: Maisema-arkkitehtuuri

Tilaa

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

5 kommenttia : “Viherrakentamista Dubaissa”

 1. Kirsti-Marja
  14/02/2012 klo 9.49 #

  Hienoa että ovat keksineet toimivan kastelu järjestelmän, erämaa kukkii ja kukoistaa!

 2. Hannu
  16/02/2012 klo 19.22 #

  Hienoa nähdä uusia kuvia Dubaista, silloin kun itse kävin niin nämä olivat vielä kesken. Tuolla voisi olla puutarha-alan yrittäjälle hyvä markkinarako.

  • 08/03/2012 klo 16.28 #

   Dubai muuttuu varmaan joka käyntikerran jälkeen hurjaa tahtia, pitää välillä käydä aina itse katsastamassa kaupungin nykytila, että pysyy kaikessa kehityksessä mukana. Paljon jäi myös itseltä näkemättä.

 3. Anne
  20/02/2012 klo 12.56 #

  Todella näkemisen arvoista! 🙂 Olen nähnyt sukulaisten kuvia Dubaista: ostoskeskuksia, koruliikkeitä uimarantoja ja ruokapaikkoja… Vain ammattilainen tajuaa kuvata myös upeaa rakennettua ympäristöä. Hyvin hoidettuja viheralueita on ilo katsella:)

  • 08/03/2012 klo 16.24 #

   Ehkä tää on sitä ammattitautia, että ei voi kulkea missään huomioimatta oman alan juttuja!

Kommentoi tai kysy mielellään lisää! Kommentointi onnistuu täysin nimettömänä/rekisteröitymättä, kun jätät kommentointikentän kysymät: "sähköposti-/nimi- ja kotisivukentät" tyhjäksi.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: