St.Petersburg

Käväisin Pietarissa jonne matka taittui joutuisasti Allegro junalla vain kolmessa ja puolessa tunnissa. Viherrakentaminen Pietarissa on hyvin perinteistä ja kuten Venäläiseen tyyliin usein kuuluu, puistot ja katukuva ovat avaria ja laakeita. En vieraillut kovinkaan monessa puistossa, vaikka Pietarista olisi jopa löytynyt esim. Venäjän ainut kasvitieteellinen puutarha. Pietarissa riitti kolmeksi päiväksi niin paljon nähtävää, että puistot jäivät väkisinkin hieman taka-alalle. Mitään todella pysäyttävää ja tajunnanräjäyttävää puistoa tai viherkokonaisuutta ei sattunut kohdalle.

Suurin ja loisteliain puistokokonaisuus oli Pietarhovi barokkipuistoineen ja kullattuine suihkulähde- ja patsaskokonaisuuksineen. Pietarhovi muistutti hyvin paljon Schönbrunnin puistokokonaisuutta Wienissä.

Vesisateesta huolimatta Pietarhovin puistossa riitti loistetta ja kimallusta kullattujen pronssipatsaiden ansiosta.

Kaupunki- ja viherrakentamisen perusteella kaikki Pietarissa pyrki olemaan loisteliasta ja patrioottista, mutta samalla kimaltelevaa kokonaisuutta romutti hoidon ja ylläpidon puute lähes joka paikassa. Kaupunki tuntui lähes kuin pysähtyneen kehityksessä kokonaan jonnekin 1900-luvun alkupuolelle, mutta ihmiset elivät tätä päivää, mikä näkyi esimerkiksi siinä, että autot olivat vallanneet kaikki kadut, ja jopa Pietarin suurin ostoskatu Nevski prospekt oli pelkkää kuusikaistaista ajorataa jossa jalankulkija sai varoa askeleitaan kuin olisi moottoritien varrella kävellyt. Myös kaupunkikuva oli hyvin matalaprofiilista, mikä on tietenkin positiivinen asia, että vanhoja rakennuksia on säilynyt tähän päivään asti niin paljon.

Suosittua Pietarissa näytti olevan kesäkukista toteutetut suuret ornamentti-istutukset ja laakeat nurmialueet. Useimmilta kaupungin kaduilta tuntui puuttuvan puuistutukset jotka olisivat pehmentäneet katujen ilmettä. Jos vierailet Pietarissa niin merkittävimmät puistot joissa kannattaa vierailla ovat, kesäpuutarha (Letny Sad), Aleksanterin puisto, Taurian puisto ja puutarha.

Pietari, boheemi ja visiitinarvoinen kaupunki yllättävän lähellä.

Avainsanat: , , ,

Kategoriat: Maisema-arkkitehtuuri

Tilaa

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Ei kommentteja.

Kommentoi tai kysy mielellään lisää! Kommentointi onnistuu täysin nimettömänä/rekisteröitymättä, kun jätät kommentointikentän kysymät: "sähköposti-/nimi- ja kotisivukentät" tyhjäksi.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: