Hvitträsk

Kirkkonummelta Vitträsk-järven rannalta löytyy upea rakennus- ja puutarhakokonaisuus joka on valmistunut vuonna 1903. Hvitträskin on aikoinaan rakennuttanut itselleen ja puolisoilleen kodiksi ja erämaa-ateljeeksi arkkitehdit Eliel Saarinen, Hermann Gesellius ja Armas Lindgren, joilla oli yhteinen arkkitehtitoimisto: Gesellius-Lindgren-Saarinen. Nykyisin Hvitträsk toimii museona ja alueella on myös kahvila/ravintola. Rakennukset on entisöity alkuperäiseen kuntoon ja puutarhan restaurointisuunnitelmat on suunnitellut maisemasuunnittelutoimisto Hemgård Helsingistä. Lisää tietoa Hvitträskistä löytyy täältä.

Hvitträskin puutarha on hyvin mielenkiintoinen ja todella siistissä kunnossa. Puutarha on tyyliltään englantilaistyylinen. Hvitträskin rakennus- ja pihakokonaisuus sijaitsee hyvin jyrkän rinteen huipulla josta on hienot näköalat mäntymetsän läpi alhaalla kimaltelevaan Vitträsk-järveen.  

Puutarhasta löytyy paljon rappusia, polkuja, huvimajoja, pergoloita ja tunnelmaltaan erilaisia tiloja.

Alueella on useampia eri rakennuskokonaisuuksia. Rakennukset ovat linnamaisen jykeviä ja niistä löytyy paljon erilaisia upeita yksityiskohtia ja värejä. Hvitträskistä tuleekin hieman mieleen Carl Larssonin kotipaikka Sundbornissa Ruotsissa, josta kerroin aikaisemmassa postauksessa täällä.

Olen jo monta vuotta halunnut käydä katsomassa tätä paikkaa ja nyt sain sen vihdoin aikaiseksi. Vastaavaa paikkaa ja salaperäisen kiehtovaa tunnelmaa ei muualta löydä. Sisällä museossa emme ehtineet käymään, mutta seuraavalla kerralla sitten. Tällaisessa puutarhassa olisi ollut hauska leikkiä lapsena vaikka mitä. Itseasiassa juuri tämäntyylisessä jylhässä talossa ja salaperäisessä puutarhassa jyrkän rinteen laella olisi kiva joku päivä asua.

Avainsanat: , , , , ,

Kategoriat: Maisema-arkkitehtuuri

Tilaa

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

3 kommenttia : “Hvitträsk”

 1. Airi
  05/09/2012 klo 19.56 #

  Kauniita ja onnistuneita kuvia kauniista erikoisesta ympäristöstä ja Suomesta!

  • 05/09/2012 klo 21.35 #

   On kyllä hieno paikka, sun täytyy käydä kans sielä pitkästä aikaa!

 2. 14/03/2015 klo 21.26 #

  I’ll try to put this to good use immediately.

Kommentoi tai kysy mielellään lisää! Kommentointi onnistuu täysin nimettömänä/rekisteröitymättä, kun jätät kommentointikentän kysymät: "sähköposti-/nimi- ja kotisivukentät" tyhjäksi.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: