Viherseinä

Kerran kirjakaupassa selaillessani puutarhahyllyn kirjoja, näin jollakin sivulla kuvan hauskasta viherseinästä, mikä oli toteutettu puiseen trukkilavaan. Kokeilin ideaa pienemmässä mittakaavassa käyttämällä aivan pientä puulavaa. Viherseinän kasveiksi valitsin erilaisia syyskoristekasveja. Puulavakasviseinä olisi ideaali esim. pienellä parvekkeella nojaten vaikka kaiteeseen; se veisi vähän tilaa parvekkeelta ja antaisi mahdollisesti jopa näkösuojaa. Alempana ohjeet omaan toteutusideaani viherseinän rakentamisesta puulavaan.

1. Sido multapussit puulavan jalkaosien väliin. (Ennen multapussien sitomista voit laittaa esim. maisemointikankaan palasen puuritilän ja multapussin väliin, jolloin multapussi jää kokonaan puulavan etupuolelta piiloon). 2. Vuoraa puulavan taka- ja sivuosat esim. juuttikankaalla peittääksesi multapussit pois näkyvistä. Käytä kankaan kiinnittämiseen esim. niittipyssyä. 3. Istuta kasvit lavan etupuolen puuritilöiden väleihin. Viillä multapussiin reiät kasveja varten. 4. Viherseinän kastelu onnistuu parhaiten vaaka-asennossa.

Avainsanat: , , ,

Kategoriat: Puutarhataide, Ruukkuistutukset

Tilaa

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

16 kommenttia : “Viherseinä”

 1. Airi
  05/11/2012 klo 12.09 #

  Upea idea taas kerran! Pitäisi oikein kokeilla. Olikohan nuo kaikki kasvit talven kestäviä?

  • 06/11/2012 klo 22.53 #

   Eihän noista kausikasveista yleensä mikään ole talvenkestävä, ehkä muratti voi talvehtia jos on leuto talvi, ja muut syyskasvit on keväällä jo varmaan aika kurjan näköisiä. Jos haluat kokeilla viherseinää ympärivuotisilla kasveilla, niin esim. puolukka, sianpuolukka, grönlanninhanhikki ja muut varpumaiset perennat vois olla hyviä vaihtoehtoja, sitten pitää vaan saada viherseinä talveksi jonnekin talvehtimaan ettei kasvien juurakko palellu, esim. lumen alle makaamaan talveksi tai kellariin.

 2. KiVa
  07/11/2012 klo 21.36 #

  Hei mahtavaa! Tollanenhan menisi aika hyvin parvekkeellekin, eikö? Antaisi sellasta kivaa maalaistunnelmaa! 🙂

  • 07/11/2012 klo 22.22 #

   Niin menisikin, ja valitsemalla viherseinään oman mielen ja tunnelman mukaisia kasveja, saisi parvekkeelle pienen palan vaikka maalaistunnelmaa muistuttamaan esim. omasta kotiseudustaan. Tai miksi ei valitsisi viherseinän tunnelmaksi Norjan vaellusreissun tai Välimeren rantaloman käyttämällä niiden seutujen kasveja ja värejä!

   • 02/03/2014 klo 11.31 #

    An unit of policy contract is the foundation of costs. QuotesChimp fluctuates from sort of policy contract to a different. For at this time consider a device of protection as a lb of beef. Imagine the speed as the cost which you pay each lb.

 3. Nimetön
  08/11/2012 klo 12.44 #

  Täytyy kyllä kokeilla näyttää niin kivalta. Laittaisko jotain styroksia pakkasen esteeksi, siis juurakoille.A

  • Henri
   08/11/2012 klo 21.38 #

   Ehkä helpompi vois olla pelkkä pakkaspeitto, sellaista vanumaista valkoista kangasta mitä saa puutarhaliikkeistä. Laittaisin viherseinän maahan makaamaan jonnekin suojaisaan paikkaan ulkosalle ja sitten peittäisin sen pakkaspeitolla ja vaikka havunoksia vielä vähän päälle. Tai sitten mieluiten sinne kellariin jos sellainen löytyy 🙂

 4. Nimetön
  12/11/2012 klo 16.55 #

  Voisitko lähemmin kertoa mitä kasveja sinulla tuossa viherseinässä on. Ovatko ne sellaisia jotka kestävät kuivaa enemmän kuin muut kasvit?
  Olisi kiva tietää ihan niiden nimet ja muuta tärkeää.
  Nimi: tietämätön

  • 12/11/2012 klo 22.11 #

   Niin, istutin viherseinään murattia, kahta eri väristä callunaa eli kanervan sukulaista, lamosalali on tuo iso- ja kiiltävälehtinen kasvi johon tulee pieniä punaisia marjoja ja hieno syysväri, sitten alhaalla oikealla on marjakanervaa, ja vielä keskellä vasemmalla pieni syysistutuksiin tarkoitettu vihreä varpumainen nimeämätön kasvi jollaisia löytyy kymmeniä erilaisia. Kaikki nuo olivat ihan syysistutuksiin kelpaavia, hieman kylmyyttä ja hyvin kuivuutta kestäviä kasveja. Kaikki muut paitsi muratti ovat nimenomaan varpumaisia kasveja jotka luonnostaan kasvavat suht. kuivissa olosuhteissa.

   Jos et mistään löydä puulavaa niin voihan viherseinän kokeilla tehdä vaikka käyttämällä jotain matalareunaista puulaatikkoa ja vuoraamalla se sisältä esim, muovilla, sitten laitat mullat laatikkoon maisemointikankaan mullan pintaan ja pingotat kanaverkkoa kanneksi. sitten istuttelet haluamasi kasvit laatikkoon leikkaamalla taimille pienet istutusaukot kanaverkkoon ja maisemointikankaaseen. Pitääpä itsekin kokeilla tuota vaihtoehtoa ensi vuonna ja käyttää perennoja niin saadaan lisää kokemusta viherseinän talvehtimisesta! 😀

 5. Nimetön
  15/11/2012 klo 13.17 #

  Paljon kiitoksia sinulle! Kuulosti oikein kivalta ja nyt voi etsiä niitä kasveja sitten kun tietää mitä etsin. Kivoja ideoita täällä!
  Nimimerkki tietämätön.

 6. Johnf553
  08/05/2014 klo 23.42 #

  Hello, always i used to check blog posts here in the early hours in the daylight, dkgdckkgfkeb

 7. 24/04/2015 klo 23.51 #

  You’ve really helped me understand the issues. Thanks.

 8. 14/05/2015 klo 19.49 #

  You have the monopoly on useful information-aren’t monopolies illegal? 😉

Trackbacks/Pingbacks

 1. Vertikala växter | Miniträdgård med ministuga - 10/11/2012

  […] Gardens blogg har en gör det själv växtvägg (eller vad kallar man det när man planterar växter vertikalt?) Inte riktigt det jag vill ha på […]

 2. Viherseinät | H.A.N Gardens - 19/03/2014

  […] Viherseinä voi olla myös inhimillisemmän kokoinen “vihertaulu”, kuten tämä yrttitarha keittiön seinällä. Nyt kevätaikaan kun muutenkin vaihdetaan multia kasveihin ja hankitaan uusia viherkasveja voisi samalla kokeilla jotain ihan uutta ja erilaista. Katso myös aikaisemmin nikkaroimani syksyinen viherseinä täällä. […]

Kommentoi tai kysy mielellään lisää! Kommentointi onnistuu täysin nimettömänä/rekisteröitymättä, kun jätät kommentointikentän kysymät: "sähköposti-/nimi- ja kotisivukentät" tyhjäksi.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: