Talvinen puutarha

Viimeinen virallinen talvikuukausi on lähtenyt käyntiin Etelä-Suomessa. Pikkuhiljaa innokkaimmat alkavat valmistautua jo kevättä ja kesää varten tilaamalla siemenpussit ja puutarhakalenterit  sekä vaihtamalla multia viherkasveihin. Helmikuun yhä pimeinä iltoina on myös hyvä suunnitella omaa puutarhaa ja miettiä mitä seuraavalta puutarhakesältä odottaa. Oli sitten kyseessä aivan uusi tyhjä tontti tai vanha upea puutarha, niin puutarhahan ei koskaan ole valmis. Nyt on paras aika miettiä myös miltä puutarha näyttää talviaikaan. Seuraavaksi muutama ajatus joita voi miettiä pihaansa suunnitellessa.

hangardens

Lumisina talvina puutarha luonnollisesti häviää lumen alle, mutta puut ja pensaat korostuvat valkoista lumitaustaa vasten. Kasveja valitessa kannattaa siis kiinittää myös huomiota niiden talviasuun. Eri sävyiset ja muotoiset rungot, kaarnat ja oksankulmat vaikuttavat puutarhan tunnelmaan. Katso myös aiempi postaukseni aiheesta viime talvelta täältä

kasvit_pari

Puutarhan ja ympäristön tunnelmaan vaikuttaa kaikkein vahvimmin asuinrakennuksen arkkitehtuuri, joka luonnollisesti ohjaa myös puutarhan tyyliä. Lämpimät värit ja pehmeät materiaalit rakentamisessa antavat kotoisan ja perinteisen tunnelman kuten näiden punaisten tupien pihapiirissä.

hangardens

Kannattaa myös miettiä miltä puutarha näyttää sisältä ikkunasta katsottaessa, sillä näkymät ikkunoista vaikuttavat kodin sisätilojen tunnelmaan. Näkyykö olohuoneen ikkunasta vilkkaasti liikennöity autotie, jonka voisi ehkä peittää runsaalla kerroksittaisella pensasvyöhykkeellä? Runsas pensaryhmä toisi lehtien sävyjen ja kukinnan vaihtelua koko kasvukaudelle ja talvikautena ikivihreät havupensaat turvaisivat näkösuojan, jolloin olohuoneessa olisi mukava istuskella verhot auki ympäri vuoden. Kylpyhuoneen ikkunasta voisi avautua tiheä, vehreä ja salaperäinen lehtipuiden ja pensaiden muodostama viidakko, jonka juurella kukkii keväisin sipulikukat ja valkovuokot. Runsas pensaiden ja puiden oksisto ja vehreys toisivat samalla tehokkaan näkösuojan kylpyhuoneeseen suodattaen pehmeää hajavaloa lehvästönsä läpi. Ruokailutilan ikkunasta on usein kiva nähdä avarammin puutarhaan, jolloin näkymä ikkunoista kannattaa jättää avoimemmaksi.

hangardens

Vanhan arvokkaan kivirakennuksen miljööseen sopivat massiiviset ja viimeistellyt materiaalit, kuten tämä lyhty Herttoniemen kartanon puistoalueelle. Yksi vahvasti tunnelmaan vaikuttava asia puutarhassa on myös valaistus, mutta etenkin itse valaisimien tyyli. Pihalamput ovat ympäri vuoden näkyvissä vaikkei valoa tarvittaisikaan. Väärän tyylinen, rikkinäinen, likainen tai vinossa oleva valaisin pistää heti silmään ja romuttaa pihan tunnelmaa. Sen lisäksi, että muistaa valaista kaikki välttämättömimmät kulkureitit pihalla, on myös kiva valaista jokin tietty yksityiskohta, esimerkiksi puu, kivi, tai talon julkisivu. Edellämainitulla lisävalaistuksella saadaan lisää syvyyttä ja mielenkiintoa puutarhaan pimeän aikaan jota meillä  riittä.

pari

Luonnonmateriaalit ovat aina hyvä ja usein myös kestävin vaihtoehto kuten tässä upeasti ladotussa reilut 4m korkeassa kivimuurissa Helsingin Hietaniemen hautausmaalla. Kaikki kasvi- ja pintamateriaalit vaikuttavat siis yhdessä oman puutarhasi tunnelmaan. 

kivimuuri

Jos omaa puutarhaansa arvostaa, mutta omat taidot tai ideat eivät tahdo riittää sen suunnitteluun tai rakentamiseen, kannattaa satsata puutarha-alan ammattilaiseen säästääkseen rahansa turhilta kokeilullisilta virheiltä. Nyt talviaikaan, ennen kevään ruuhkia on paras aika ottaa yhteyttä puutarhasuunnittelijoihin ja rakentajiin jos haluaa saada jotain valmista aikaiseksi jo ensi kesänä.

Avainsanat: , , , , , ,

Kategoriat: Puutarha ja talvi

Tilaa

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

4 kommenttia : “Talvinen puutarha”

 1. KiVa
  05/02/2013 klo 10.38 #

  Voi että, johan oli mielenkiintoisia näkökulmia puutarhan suunnitteluun! Itseäni inspiroivat erityisesti ajatuksesi puutarhan ja asumisen vuorovaikutuksesta: asuintalo ja rakenteen materiaalit antavat hyvän pohjan puutarhaa suunnitellessa (asuintalo osana puutarhaa), mutta samalla puutarhan voi ohjata myös osaksi sisustusta (puutarha osana asuintaloa)! Hauska oivallus! Tuohonhan liityvät sitten kaikki ilmansuunnat ja auringon valon määrät ja muutkin, jotka sitten yhdessä voivat luoda sen ideaalin asumisen ja elämisen kokonaisuuden. Aivan liian usein unohdetaan näköalan merkitys elämän laadun lisääjänä (nimimerkki: länsi-ikkuna kerrostaloaslueella, ei valoa eikä näköalaa :P), tuosta voisit joskus kirjoittaa vähän laajemminkin, olethan antamiesi tietojen mukaan itsekin kaupunkiasuja! 🙂

 2. KiVa
  05/02/2013 klo 10.45 #

  Ai niin, piti vielä kysyä josko sinulla olisi joskus taas mietittynä jotain sopivaa musiikkia postauksiisi? Ehkä tämän kaltaiseen asia-artikkeliin musiikkia ei tarvita, mutta maisemapainotteisiin fiilistelyihin valitsemasi kappaleet sopivat erinomaisesti!

  • 05/02/2013 klo 22.51 #

   Hei, kiitos kommenteista ja mielenkiinnosta 🙂 Se on usein surullinen asia, että rakentaessa piha-alue jää huomioimatta ja siihen keskitytään vasta sitten kun talo ja sisätilat ovat valmiita ja piha on myllätty tasaiseksi ja puut kaadettu. Joskus näkee hienoja taloja ihan vääränlaisessa ympäristössä tai sijoitettuna hölmösti tontille, josta olisi löytynyt parempikin kohta tai kulma talolle. Arkkitehdin suunnitellessa taloa ja esim. sen ikkunoita, tulisi aina nähdä mitä ikkunasta tulee näkymään ja tuntea minkälainen tunnelma tontilla on jotta sen parhaat puolet saataisiin säilytettyä ja hyödynnettyä myös ikkunoista sisätiloihin.

   Varmaan taas joskus kun pistän kuvagalleriaa postauksiini, niin saatan laittaakin taustamusiikkia mukaan, kuten parissa aiemmassa postauksessa. 😀

 3. KiVa
  06/02/2013 klo 19.41 #

  Niinpä! Rakennus- ja maisema-arkkitehtuuri kulkevat periaatteessa käsi kädessä, mutta todellisuudessa suunnittelu kulkee usein esittämässäsi järjestyksessä: ensin rakennetaan se talo littanaksi vedetylle tontille, ja sitten viljellään se hehtaarinurmikko ja pari marjapensasta. Aika valitettavaa.

Kommentoi tai kysy mielellään lisää! Kommentointi onnistuu täysin nimettömänä/rekisteröitymättä, kun jätät kommentointikentän kysymät: "sähköposti-/nimi- ja kotisivukentät" tyhjäksi.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: