Puutarhamessut Turku 2013

Onneksi kevät on vihdoin päässyt vauhtiin! Kaupungin kaduilla kulkiessa huomaa kaikkien olevan jo todella innoissaan lähestyvästä kesästä. Tässä muutamia otoksia Turun puutarhamessuilta huhtikuun alusta. Vaikka ilmat olivat messujen aikaan vielä melko kylmät, niin innostunutta väkeä messuilla onneksi riitti.

hangardensKuvassa riippamallinen lehtikuusi Larix  ja jouluruusu Helleborus

Viime keväänä vierailin myös Tukholman puutarhamessuilla, mitä mainostetaan pohjoismaiden suurimmiksi puutarhamessuiksi. Tukholman puutarhamessuilla on myös jonkin verran ulkomaisia näytteilleasettajia, joten tarjonta on hieman monipuolisempi. Tukholman messut ovat loppujenlopuksi kuitenkin melko saman tyyliset kuin Turun ja Helsingin messut, ellei ole kovin kiinnostunut kuumeisesti seuraamaan markkinoiden uutuuskasveja ja erikoislajikkeita, joita Tukholmassa on paremmin tarjolla. Lontoossa järjestetään aina toukokuun aikoihin maailmanlaajuisesti näyttävä Chelsea Flowershow, josta voikin lukea ja nähdä hienoja kuvia puutarhalehdissä alkukesän aikaan. Jos aiot vierailla Chelsea Flowershowssa niin muista varata liput ajoissa, jopa jo joulukuun aikaa. Lontoon messuilla voi nähdä myös kuuluisuuksia ja kuninkaallisia vierailijoiden joukossa, se kertoo jo jotain messujen tasosta!

hangardens

Kevätaikaan messuilla näkee uutuuskasveja ja -materiaaleja, sekä kevätkauden parhaita kukkijoita. Jouluruusu Helleborus on ehdottomasti kokeilun arvoinen perenna varjoisaan tai puolivarjoisaan paikkaan, se on myös ikivihreä, eli ei pudota lehtiä. Jouluruusu kukkii kauan heti varhaisesta keväästä pitkälle kesään ja se sopii hyvin esimerkiksi maanpeiteperennaksi pensasalueen juurelle. Vasemmassa alakuvassa on kolme runkoon vartettua raikkaan vihreää lawsoninsypressiä Chamaecyparis lawsoniana.

hangardens

Runsas istutus samansävyisiä tulppaaneja on näyttävä näky. Voisi sanoa, että keväällä puutarhassa ei voi olla liikaa sipulikukkia. Kannattaa vaikka joka syksy istuttaa muutama lisää, ja tietenkin muistaa jakaa vanhat sipulit muutaman vuoden välein väljemmin runsaan kukinnan varmistamiseksi.

hangardens

Yläkuva: Usein grillille ei ole selkeää paikkaa terassin yhteydessä. Näppärä grillikatos antaa grillivälineille oman siistin paikan puutarhassa, jolloin grilliä ei tarvitse piilotella ruman muovipeitteen alla, tai jättää keskelle terassia sateeseen ruostumaan. Kasvihuone grillikatoksen ja ruokailupaikan yhteydessä on myös oiva ratkaisu, jolloin vihannekset ja yrtit ovat aina käden ulottuvilla.

Alempi kuva yllä: Pallotuijasta Thuja occidentalis saa näyttävän matalan ikivihreän aidanteen puutarhaan. Pallotuija on hyvä korvike keskieuroopassa paljon käytettävälle puksipuulle joka on meillä melko arka.

hangardens

Modernit puutarhapenkit säkkituoleistaan tunnetulta Fatboy:lta vaativat omistajaltaan hieman huumorimieltä. Tämä Fatboyn sohvaryhmä jäljittelee ilmeeltään kuuluisaa nahkaista Chesterfield sohvakalustoa. Juuri tällaista rohkeaa kokeilua saisi olla enemmän nähtävillä messuilla!

hangardens

Vaikka itse ammattilaisena koen pohjoismaiset puutarhamessut hieman harrastelija ja markkinahenkisinä, niin kaikki kunnia täytyy kyllä antaa messujen näytteilleasettajille siitä, että vain muutaman messupäivän takia jaksetaan rakentaa valtavia rakennelmia ja istutuksia, mitkä kuitenkin puretaan alas parin päivän päästä. Messut ovat myös kasveille kova stressitekijä, sillä kevätpakkasten aikaan kuljettaminen edestakaisin eri lämpötiloihin ei tee hyvää vielä lepotilassa oleville kasveille. Puutarha-ala on onneksi kokoajan kasvamaan päin meillä suomessa, mutta lyhyt kesä tulee varmasti aina rajoittamaan ihmisten innostusta ja investointia puutarhaan, mikä on sääli. Pohjoinen puutarha on mielenkiintoinen haaste, jota kannattaa kehittää pitkästä talvesta huolimatta! Puutarhan skandinaviassa ei tarvitse jäljitellä liikaa keskieurooppalaista tyyliä, meillä on eri olosuhteet, minkä vuoksi tulisi korostaa oman luontomme tarjoamia mahdollisuuksia ja vahvuuksia.

Eläköön Suomen kesä, vaikka se olisikin lyhyt ja vähäluminen! 🙂

Avainsanat: ,

Kategoriat: Kevät

Tilaa

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

4 kommenttia : “Puutarhamessut Turku 2013”

 1. KiVa
  17/04/2013 klo 20.04 #

  Haha, nuo Fatboy:n puutarhatuolit ovat kyllä veikeitä! Ihan hauskaa vaihtelua valkoisille muovituoleille ja perinteisille ruskeille terassikalusteille. Kiva, kun löytyy jotain jokaiselle 😉

  • 19/04/2013 klo 22.17 #

   Kyllä vaan, kaikilla tuntuu olevan aina just niitä peruskalusteita mitä helpoiten saa. Pienillä jutuilla ja yksityiskohdilla, kuten esim. muutamalla erikoisemmalla kalusteella tai esineellä voi vaikuttaa niin vahvasti tilan tunnelmaan positiivisesti.

 2. 18/04/2013 klo 21.52 #

  Ehkä juuri pitkän talven takia pitää satsata puutarhaan. Keväästä syksyyn kukkia ja talveksi jotain korkeahkoa värillisenä, niin jaksaa valkoisen talven yli. Kyllähän me pikku hiljaa huomaamme että puutarhaan saa ja voi laittaa aikaa ja rahaa. 😉

  Kiitos kuvista ja jutusta!

  • 19/04/2013 klo 22.14 #

   Se on kyllä totta, että sitä suuremmalla syyllä pitäis panostaa puutarhaan mitä pidempi talvi on,varsinkin sellaiseen ympäri vuoden lämpimään kasvihuoneeseen tai lasiterassiin missä sais pakkaspäivinäkin nauttia luonnonvalosta ja puutarhatöistä.

Kommentoi tai kysy mielellään lisää! Kommentointi onnistuu täysin nimettömänä/rekisteröitymättä, kun jätät kommentointikentän kysymät: "sähköposti-/nimi- ja kotisivukentät" tyhjäksi.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: