Häivähdys muotopuutarhaa

Taikinamarja Ribes alpinum toimii erittäin hyvin leikattavana pensasaitana, kun puutarhaan halutaan vahvoja muotoja. Zacharias Topeliuksen puistossa Uudessakaarlepyyssä kasvava taikinamarjapensasaita on leikattu labyrinttimäiseksi kokonaisuudeksi. Tiivis ja suoralinjainen pensasaita tuo puutarhaan ryhtiä ja näyttää siistiltä joka vuodenaikaan.

 

Taikinamarjaa voisi hyvin kutsua pohjolan puksipuuksi, sillä se on yhtä monimuotoinen, mutta meillä skandinaviassa kestävämpi vaihtoehto, kuin keskieuroopassa paljon käytetty puksipuu. Taikinamarjalla on isommat lehdet jotka se myös pudottaa luonnollisesti talveksi, toisin kuin puksipuu joka on ikivihreä.

Lehtien sävy on raikkaan vihreä koko kesän. Syksyllä lehdet saavat kellertävän syysvärin.

hangardens

 Taikinamarjasta voi muotoilla helposti myös kaarevia muotoja ja yhdestä pensaasta voi muotoilla esimerkiksi kauniin ja tiiviin pallonmuotoisen pensaan. Pensaan muotoonleikkaaminen aloitetaan jo heti istutuksen jälkeen. Pensaita leikataan joka vuosi, jotta kasvusta tulisi mahdollisimman tiivistä.

Keväällä taikinamarja on yksi ensimmäisistä pensaista joka puhkeaa raikkaanvihreälle hiirenkorvalle jo aikaisin huhti-toukokuun vaihteessa. Leikattavilla matalilla pensasaidoilla puutarhaan saa helposti keskieuroopan muotopuutarhojen tunnelmaa, joissa matalat ”parterreiksi” kutsutut pensasistutukset muodostavat erilaisia kuvioita suihkulähteiden ja ruusujen lomassa.

Avainsanat: , , , , , , , ,

Kategoriat: Pensaat

Tilaa

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Ei kommentteja.

Kommentoi tai kysy mielellään lisää! Kommentointi onnistuu täysin nimettömänä/rekisteröitymättä, kun jätät kommentointikentän kysymät: "sähköposti-/nimi- ja kotisivukentät" tyhjäksi.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: